Thursday 22 April 2010

donut

Bahan-bahan ( 12-16 biji )
-resepi asal dari sitiazma@myresepi


* 1/2 sudu kecil garam

* 250 gm tepung

* 25 gm gula

* 1 biji kuning telur

* 1 sudu besar minyak

* 2 sudu kecil yis

* 62.5 ml susu suam. untuk breadmaker guna (125 ml).

Cara-cara
1.Gaul sebati tepung, gula, telur kuning, minyak.
2.Masukkan yis dalam susu suam. Tuang sedikit-sedikit susu tersebut ke dalam adunan tepung. Uli sampai tak doh melekat ke bekas.
3.Buat bulat. Masukkan dalam bekas, tutup dengan plastik wrap. Letak tempat panas. Biar naik 1 kali ganda (lebih kurang 1 jam).
4.Keluarkan doh dari bekas. Tumbuk-tumbuk spy keluar angin. Leperkan doh lebihkan 1/2 inchi. Bolehlah potong dengan donut cutter. (Saya takde donut cutter or scone cutter. Kita guna mulut gelas jer utk potong bulat. Lubang kat tengah tu, saya tekap dengan icing nozzle (^+^).
5.Biarkan naik sekali ganda lagi > Lebih kurang 30 min.
6.Bolehlah di goreng ya. Siap goreng, ditoskan minyak atas jaring atau mengggunakan apa-apa yang patut. Lepas sejuk, boleh dihias dengan topping kegemaran masing-masing.
7.::Buat Donut Menggunakan Breadmaker:: 1. Masukkan semua bahan mengikut turutan di atas. 2. Pilih menu buat doh. Tunggu siap - atau boleh je stop sendiri dlm masa 20 min). 3. Ikut cara-cara seterusnya kat atas mula dari no.3.

No comments:

Post a Comment