Thursday 22 April 2010

cream puff


Bahan-bahan ( 10 biji )
resepi asal dari kak yani@myresepi


100ml air

45g butter-suhu bilik, potong 1cm

60g tepung gandum- diayak

2 biji telur(100g)

Cara-cara
1.Persediaan awal. Panaskan oven pada suhu 200C. Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya. Lepas tu ayaklah tepung. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan putih berncampur.
2.Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
3.Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.
4.Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api. 5.Masukkan telur, kacau cepat-cepat
6.Masukkan adunan ke dalam piping bag. Pipe kan ke atas dulang. Anggaran diameternya ialah 5cm.
8.Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.
9.Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
10.Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan kastad krim.
 
resepi kastad krim:
 
bahan bahan
35g tepung kastad
1 1/2 cwn air
1cwn susu segar
5sb gula
1biji kuning telur
7g mentega
1/2 sb esen vanila
 
cara buat:
1)campurkan tepung kastad dengan sedikit air
2)masukkan susu segar,baki air dan gula kedalam pes kastad .kacau sebati
3)masak atas api kecil,kacau selalu higga kastad hampir pekat.
4)masukkan kuning telur ,mentega dan esen.sejukkan
5)kacau sekali sekala untuk mengelakkan kastad menjadi keras diatasnya.
letakkan krim dalam beg pasti utuk mengisi krim puff melalui potongan di tepi setiap krim puff tadi...
 

No comments:

Post a Comment